Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και χαιρετισμός του Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

25/10/2013

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Δημητρίου Μπαντιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα και ώρα 11:00, στον αίθριο χώρο του κτιρίου του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., η εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Κατά το χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε ότι η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμβολίζει μια από τις ηρωϊκές σελίδες του Έθνους αλλά, συνάμα, τιμά τη μνήμη όλων των θυμάτων του Ναζισμού στη χώρα μας. Παράλληλα, εξήρε την τεράστια θυσία σε ανθρώπινες ζωές τόσο του Λιμενικού Σώματος, όσο και της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας και προανήγγειλε την ανέγερση μνημείου προς τιμή των Ναυτικών που απώλεσαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Α΄ Πειραιά κ.κ. Θεόδωρος Δρίτσας και Παναγιώτης Μελάς, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίαςκ. Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας – Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, οι ΥπαρχηγοίΛιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχοι Λ.Σ. Κωνσταντίνος Κουνουγέρης και Δημήτριος Τσιαδής, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών του Πειραιά και της Ναυτιλιακής Κοινότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού:«Είναι γεγονός ότι σήμερα δεν γιορτάζουμε μόνο μια από τις ηρωϊκές σελίδες του Έθνους. Γιορτάζουμε και τιμούμε τη μνήμη όλων των θυμάτων του Ναζισμού στη χώρα μας. Ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της κατοχής και του πολέμου απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα. Προκαλεί κατάπληξη σήμερα το ότι κάποιοι σήμερα φιλοδοξούν να επαναφέρουν το Ναζισμό στη χώρα μας.

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική δύναμη, που πολέμησε μαζί με τη Μ. Βρετανία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τις δυνάμεις του Άξονα.

Από την 28η Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ι.Μεταξάς είπε το «ΌΧΙ» μέχρι και τη μάχη της Κρήτης, η Ελλάδα και η Μ.Βρετανία ήταν οι μόνες δυνάμεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο που αντιστεκόντουσαν στην επιδρομή του Ιταλογερμανικού φασιστικού, Ναζιστικού Άξονα.

Χρειάστηκε, το Δεκέμβριο του 1941 να μπούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να ανατρέπεται η ισορροπία των δυνάμεων. Σε αυτή τη μάχη, σε αυτό τον πόλεμο συνεισέφεραν όλοι. Τεράστια ήταν η συνεισφορά σε ανθρώπινες ζωές και του Λιμενικού Σώματος, όπως τεράστια ήταν και η συνεισφορά της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας .

Σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου ξεπερνά τις δυόμιση χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, Ελλήνων και ξένων που υπηρετούσαν σε ελληνικά βαπόρια. Ενώ καταστράφηκε άνω του 75% του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου και περίπου το 65% όλου του υπόλοιπου στόλου των ιστιοφόρων, των πετρελαιοκινήτων κ.α.

Σε αυτό το Υπουργείο, κατά τη μετακόμιση στην Ακτή Βασιλειάδη, στο παλαιό κτίριο της Λαμπράκη, βρέθηκε ένα πολύ σημαντικό αρχείο. Βρέθηκε το αρχείο των Πεσόντων Ναυτικών. Βρέθηκε λοιπόν ένα αρχείο Ασφαλιστικού Οργανισμού Κινδύνου Πολέμου, του οποίου ο σκοπός ήταν η ασφάλιση των πληρωμάτων των Ελληνικών Εμπορικών Ατμόπλοιων για κινδύνους πολέμου, καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τελούσε, δε, υπό την εποπτεία του τότε Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Από την ταξινόμηση του εν λόγω αρχείου, η οποία και μέχρι τώρα συνεχίζεται, από Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, έχουν βρεθεί δύο εξαιρετικώς ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία: Δύο κατάλογοι του Ασφαλιστικού Οργανισμού Κινδύνων Πολέμου, με πλήρη σειρά φακέλων πολεμικών ατυχημάτων πλοίων, καθώς και τις συνθέσεις των πληρωμάτων τους, ένας φάκελος του Προξενικού Λιμεναρχείου Λονδίνου με ευρετήριο πεσόντων και αγνοουμένων ναυτικών, ένας φάκελος με δελτία πολεμικών ατυχημάτων πλοίων και το βιβλίο «Το Ελληνικόν Εμπορικόν Ναυτικόν κατά τον τελευταίον πόλεμον», μία σπάνια έκδοση, που έχει γράψει ο Επαμεινώνδας Μπαμπούρης.

Με αφορμή και αυτό το αρχείο, - η επεξεργασία του οποίου, πιστεύω πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί- το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, προχωρήσαμε στη σύσταση δύο επιτροπών.

Πρώτα απ’ όλα, την επιτροπή που σας ανέφερα, για την καταγραφή όλων των ονομάτων των πεσόντων Ελλήνων ναυτικών, καθώς και μία επιτροπή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε –επιτέλους- στην ανέγερση ενός μνημείου προς τιμή των ναυτικών που προσέφεραν την ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συμμετοχή αυτή του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού, δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι ο Πειραιάς μέχρι σήμερα δεν φιλοξενεί ένα μνημείο που να τιμά τους Έλληνες ναυτικούς. Ελπίζουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να τους τιμήσουμε με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει.

Σεβασμιότατε, με τις ευχές και τις ευλογίες σας, πιστεύω ότι το Λιμενικό Σώμα, σήμερα, σε οποιοδήποτε κίνδυνο και αν έχει η πατρίδα, έχει άξια και ικανά στελέχη, ανθρώπους με αίσθημα αυτοθυσίας, οι οποίοι θα έπρατταν και πάλι το υπέρτατο χρέος τους προς την πατρίδα ».

Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου - Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής / Δελτίο Τύπου