Σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο BBC

11/10/2013

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισκέφτηκε την Πέμπτη το Λονδίνο, όπου και συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας, με θέμα «Ευρώ, Ελλάδα και Νότια Περιφέρεια».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 4, στην εκπομπή “The World At One”.

Για το αν υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μην επιτύχει τους στόχους της.
ΥΝΑ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:Όχι. Απολύτως, όχι. Η Ελλάδα δεν είναι μια «αποτυχημένη χώρα». Η Ελλάδα εκπλήρωσε το στόχο της. Και ο στόχος της για φέτος είναι να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και, πράγματι, έχουμε 340 εκατομμύρια ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα. Για την επόμενη χρονιά η πρόβλεψη είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2.6 δις ευρώ. Έτσι, λοιπόν, σκέφτομαι ότι για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, καταφέραμε να επιτύχουμε τους στόχους μας που θέτει το πρόγραμμα. Γι αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ότι αν πάμε σύμφωνα με το πρόγραμμα και κάνουμε όλα όσα οφείλουμε να κάνουμε, όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει, ακόμα κι αν δεν επιτύχουμε όλους τους στόχους, η Ε.Ε. αλλά και η EKTθα μας δώσει τα επιπλέον χρήματα που χρειαζόμαστε.

Για την ανεργία
Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, σήμερα, είναι η μεγάλη ανεργία. Αυτή την ώρα που μιλάμε, το 27 % του πληθυσμού μας είναι άνεργοι. Το 60% των νέων μας είναι άνεργοι! Αυτό είναι -για μένα- το μεγάλο μας πρόβλημα. Θα ήθελα να τονίσω, ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολύ νέοι, υψηλότατου μορφωτικού επιπέδου, που μιλάνε πάνω από δύο γλώσσες και αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία στην αγορά εργασίας. Μπορεί , δηλαδή, να βρει κανείς καταρτισμένους νέους, υψηλού επιπέδου, σε ανταγωνιστική τιμή.

Για το αν στην Ελλάδα υπάρχει κοινωνική αστάθεια
ΥΝΑ Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτό που υπάρχει είναι, θα λέγαμε, κοινωνική απελπισία. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν προοπτική για «παράθυρό» στο μέλλον . Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μέσα από μια διαρκή προσπάθεια για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, είναι να φέρουμε χρήματα στη χώρα και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για τους νέους. Σήμερα, για παράδειγμα, κυβερνητική βούληση, αλλά και προσωπική μου στόχευση αποτελεί η αξιοποίηση των λιμανιών μας. Έτσι, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας τις υποδομές τους, είμαστε έτοιμοι για τους ξένους επενδυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θέλω να σας ρωτήσω για την επίθεση που δέχτηκε το γραφείο σας; Γιατί να θέλει κανείς να χτυπήσει το γραφείο σας; Είναι μια δύσκολη γειτονιά;
ΥΝΑ Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι μια δύσκολη γειτονιά, και είναι, πραγματικά, ένα γραφείο που είναι πάρα πολύ ανοιχτό, προσβάσιμο στον κόσμο, αφύλαχτο. Είναι ισόγειο και είναι πολύ κοντά στο μέρος που όλοι οι αναρχικοί συχνάζουν και συγκεντρώνονται. Εδώ και πολύ καιρό δεν έχουμε ακούσει, ούτε είχαμε κάποια κίνησή τους. Κατά πάσα πιθανότητα, ίσως, αυτός να ήταν και ένας εύκολος τρόπος για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Για το πώς αξιολογεί την υγεία της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή;
ΥΝΑ Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει λιγότερα από τα κέρδη της. Και για το επόμενο έτος, αυτή προβλέπεται να είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, ο κύριος στόχος του τρέχοντος έτους, που είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα, έχει επιτευχθεί. Πιστεύω, λοιπόν ότι γυρίζουμε το πλοίο γύρω . Είναι η στιγμή που το πλοίο έχει λάβει την αλλαγή , έχει πάρει τη στροφή και σιγά-σιγά, αλλά σταθερά, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση .

Για το αν έχει αλλάξει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα
ΥΝΑ Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, μεταξύ των επενδυτών, νομίζω ότι επικράτησε oπαράγοντας κινδύνου χώρας. Μέχρι πέρυσι είχαμε το σενάριο «Grexit», εξόδου, δηλαδή, της Ελλάδας από το ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα, για παράδειγμα, διαπραγματεύονταν στο 18-19 % της αξίας τους. Σήμερα, είναι 64 % της αξίας τους και αυτό είναι μια αλλαγή εντός ενός έτους μόλις . Κανείς δεν μιλάει, πλέον, για «Grexit». Τώρα, βλέπουμε να επιστρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Στους σιδηροδρόμους υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Επίσης, και για τα λιμάνια μας. Η Ελλάδα είναι το κατάλληλο μέρος για να κάνει κανείς επενδύσεις, να κάνει κανείς επιχειρήσεις. Ήμουν στο Ισραήλ, μια μόλις μέρα πριν, και άκουσα τον Πρωθυπουργό της χώρας να λέει ότι οι έξυπνοι μάνατζερ πάνε τώρα στην Ελλάδα για να επιχειρήσουν. Νομίζω, ότι είναι το κατάλληλο μέρος και η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Και με σιγουριά θα προβλέψω ότι, σύντομα, πρόκειται να δούμε αύξηση και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας.

Για το επενδυτικό πλάνο που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας
ΥΝΑ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Σήμερα, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. Αφορά τα Λιμάνια και τις μαρίνες. Συζητάμε με την κινεζική εταιρεία COSCO, η οποία, ήδη, έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να επεκτείνει την επένδυσή της κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. Και μέχρι και το τέλος του μήνα θα έχουμε μια συνολική προσφορά για όλο το λιμάνι. Το ίδιο ισχύει και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι Έλληνες έχουν κατανοήσει , άλλωστε, ότι χρειαζόμαστε τις ξένες επενδύσεις.

Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου - Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής / Δελτίο Τύπου