Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, με το προεδρείο και τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας

28/11/2012 - 16:43

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, είχε σήμερα γεύμα εργασίας με με το προεδρείο και τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (GreekShippingCooperationCommittee), στο Λονδίνο. Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση είναι τα ακόλουθα:

(α) νηολόγηση πλοίων στην Ελληνική σημαία
(β) αναδιοργάνωση της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης
(β) εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία
(γ) πειρατεία
(δ) ενίσχυση της εκπροσώπησης της Ελλάδας στον ΙΜΟ

Ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωσε τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου για την επιτυχή κατάληξη του προχθεσινού Eurogroup, τις σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που προηγήθηκαν και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για την ελληνική οικονομία. Τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας εξέφρασαν τη ικανοποίηση τους για την θετική αυτή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις βασικές γραμμές του σχεδίου που έχει εκπονήσει έτσι ώστε να καταστεί το Ελληνικό Νηολόγιο περισσότερο ελκυστικό, με απώτερο στόχο την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία.

Στόχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας νηολόγησης πλοίων και η αναβάθμιση της διεθνούς προβολής του εθνικού νηολογίου. Οι απαραίτητες παρεμβάσεις εντοπίζονται κυρίως σε τρεις άξονες:

(α) στην αποτελεσματικότερη οργάνωση, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων και την αναβάθμιση των συστημάτων υποστήριξης,

(β) στη σύντμηση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την έκδοση της εγκριτικής πράξης νηολόγησης,

(γ) στην περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του ελληνικού νηολογίου διεθνώς.

Σε δεύτερη φάση, θα επιδιωχθεί η ενοποίηση των διαφόρων συναφών υπαρχουσών βάσεων δεδομένων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Το σχεδιο για το Ελληνικο Νηολογιο εγινε θετικα αποδεκτο από τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Ο κ. Μουσουρούλης κάλεσε την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Τόνισε ότι προσδοκά στην καλύτερη δυνατή ανταπόκρισή τους, μέσω της εγγραφής στο εθνικό νηολόγιο, νεότευκτων, ή και πλοίων που δραστηριοποιούνται σήμερα υπό τρίτες σημαίες. Τους κάλεσε επίσης να στηρίξουν τις συναφείς με τη ναυτιλία δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων από τα πλοία, ο κ. Μουσουρούλης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι ο ΙΜΟ είναι το κατάλληλο διεθνές όργανο, προκειμένου να επιτευχθεί η υιοθέτηση ενός διεθνούς νομοθετικού πλαισίου, δεσμευτικού για όλες τις χώρες και τα πλοία, ανεξαρτήτου σημαίας, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού.

Στο φλέγον ζήτημα της πειρατείας, η Ελλάδα, ως ναυτιλιακή χώρα, υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της πειρατείας τόσο στην περιοχή της Σομαλίας, όσο και στη Δυτική Αφρική, προκειμένου να εξευρεθεί μια οριστική και βιώσιμη πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε επίσης πως, λαμβάνοντας υπόψη το κατεξοχήν διεθνές περιβάλλον δραστηριοποίησης του ελληνικού πλοίου, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων και νομικών κειμένων που αφορούν στην ναυτιλία λαμβάνονται πλέον στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΙΜΟ, αλλά και την επικείμενη Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. (α’ εξάμηνο του 2014), κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης και η αξιοποίηση της εμπειρίας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στα διεθνή foraκαι τα όργανα της Ε.Ε.

Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου - Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής / Δελτίο Τύπου