Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη,
με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, Κoji Sekimizu


Τρί, 27/11/2012

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συναντήθηκε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (InternationalMaritimeOrganization), KojiSekimizu, στο Λονδίνο. Ο κ. Μουσουρούλης έθεσε στη συζήτηση το ζήτημα της αναβάθμισης της παρουσίας της Ελλάδας στον IMO. Στη συνέχεια, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση είναι τα ακόλουθα:

(α) Μηχανισμός αναθεώρησης και μεταρρύθμισης του ΙΜΟ
(β) Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία
(γ) Πειρατεία
(δ) Ασφάλεια ναυσιπλοΐας
(ε) Καθεστώς κύρωσης διεθνών συμβάσεων από τη χώρα μας

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η λήψη μέτρων για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και, ειδικότερα στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου του ΙΜΟ, ως το πλέον κατάλληλο όργανο. Οποιεσδήποτε περιφερειακές ρυθμίσεις ή πρωτοβουλίες στα πλαίσια άλλων διεθνών οργάνων και συμφωνιών η χώρα μας εκτιμά ότι δεν θα είναι λειτουργικές.

Στο ζήτημα της πειρατείας, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε προς τον κ. Sekimizuπως η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε διεθνή πρωτοβουλία (ΙΜΟ, Ε.Ε. και Ηνωμένα Έθνη) προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της πειρατείας. Επίσης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επικροτεί και ενθαρρύνει τους Έλληνες πλοιοκτήτες να εφαρμόζουν τις Βέλτιστες Πρακτικές για την αντιμετώπιση των πειρατικών επιθέσεων, όπως έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας και υιοθετηθεί στο πλαίσιο του ΙΜΟ.

Τέλος, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κυρώσει σχεδόν το σύνολο των διεθνών συμβάσεων του ΙΜΟ (18 από τις 19 συμβάσεις) στους τομείς προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, ναυτικής εκπαίδευσης, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και αστικής ευθύνης του πλοιοκτήτη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την πολιτική βούληση της χώρας μας, ως μεγάλης ναυτιλιακής δύναμης, να υπάρξει ένα παγκοσμιοποιημένο θεσμικό πλαίσιο εν ισχύ για μία ασφαλή περιβαλλοντικά φιλική ναυτιλία.

Απόψε το βράδυ, ο κ. Μουσουρούλης θα παρευρεθεί και θα εκφωνήσει ομιλία στην τελετή απονομής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Βραβείου στον επίτιμο γενικό γραμματέα του ΙΜΟ, Ευθύμιο Μητρόπουλο, ενώπιον των εκπροσώπων των 170 κρατών-μελών του ΙΜΟ.

Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου - Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής / Δελτίο Τύπου